25.8 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Бананите – ползи и противопоказания. Кои са те?

От Чарлз Силвърман, американски натуророг

В ядливата част на банана се съдържа 7% нишесте, фруктоза – от 15 до 25% според зрелостта, белтъчини – 1,3 – 1,6 на сто, каротин, фолиева и аскорбинова киселини, никотинамиди, витамин В2, както и голямо количество калий, ферменти, пектинови вещества и ефирно масло – до 0,6 процента.

В 100 г банан се съдържат 100 – 150 ккл.

Парацелз е произнесъл гениалната фраза: „Всяка храна може да бъде лекарство, но нито едно лекарство никога няма да стане храна”. Това се отнася и за бананите.

Те притежават деликатно слабително свойство, зтова са полезни за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания (колити, ентероколити), проблеми с жлъчката и заболявания на бъбреците, нефрити и хипертония. Бананитие са необходима храна при язва на стомаха и днавадесетопръстника, тъй като меката им част съдържа съединения, притежаващи висока физиологична активност (допани, серотонин, катехоламин, норепинефрин).

Банановият сок оказва благоприятно въздействие при вътрешни кръвоизливи, подтиска развитието на дезинтерийната амеба и холерния вибрион. Освен това, той има меко седативно действие, което го прави подходящ за страдащи от нервни разстойства, като истерия, епилепсия и повишена нервност.

При хроничен запек:

За да се избавите от този непритен проблем, се препоръчва в продължение на една седмица да се яде вечер около 150-200г банани, разбити на каша, в която се слагат ½ чаена лъжичка сусамено семе.

При хемороиди:

Залейте 300 г банани, нарязани заедно с корите, с половин литър вода и варете четвърт час. Сварените плодове изяжте заедно с кожата, а самата отвара изпивайте сутринта. Курсът на лечение е 7 дни. Това средство спасява от запек. То се използва за лечение както на вътрешни, така и на външни хемороиди, в т. ч. и когато кървят.

При депресия:

За избавяне от нея се препоръчва всекидневната употреба на чаша сок от моркови и плодът на един банан. Лечението продължава не по-малко от десет дни.

При кашлица:

Презрелите банани не са изискана храна, но са отлично лечебно средство при простуда и кашлица. Те са особено походящи за болни деца, тъй като малчуганите не обичат да пият лекарства.

Два банана се разбиват в пасатора, прибавя се кафена чашка подсладена вода. Кашата трябва да кипне. Дава се на болното дете вместо закуска. Водата може да се замени с прясно мляко.

Противопоказания:

Като цяло, бананите нямат противопоказания. От тях обаче трябва да се откажем, ако страдаме от повишена киселинностна жлъчния сок, а също и от захарен диабет.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles