10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Бяло сладко – почерпката на нашите баби

Някога, отдавна, много отдавна, когато нашите баби и прабаби били млади, имало обичай жените да се събират на кафе и бяло сладко. Въпросното бяло сладко се поднасяло по различни начини. Едни го сипвали в миниатюрна чинийка, както поднасяли и плодовите сладка, а други отгребвали от него с лъжичка и я потапяли в чаша вода. Там то не се размивало, а оставало като бяла топка, от която можеш да си отхапеш, а после да отпиеш глътка вода. Както и да го сервирали нашите баби, всякога го поднасяли и с чаша вода. До нея неизменно слагали и чашката с турско кафе.

Бялото сладко, както и много други десерти е навлязло в бита на старите българи от турската кухня.

Днес този деликатес е почти непознат, не се продава и рецептите за него са позабравени.

Аз намерих една рецепта за бяло сладко в старите тетрадки на майка ми и ви я предлагам. Приготвя се лесно. Да ви е сладко бялото сладко!

Продукти:1 кг захар, 1 л вода, 15 гр кремотартар, 15 гр лимонтозу , (лимонена киселина),1 – 2 праха ванилия, сокът от ½ – 1 лимон.

Кремотартър – това е калиев тартарат или монокалиева сол на винената киселина. Той е естествен набухвател, нарича се още и „чист винен камък“. Продава се във фармацевтичните аптеки, а също така и в аптеките за растителна защита. Евтин е и се отпуска без рецепа. Безвреден е.

Приготвяне: От захарта и водата се сварява гъст сироп. В него се прибавят кремотартърът, ванилията, лимонената киселина и сокът от лимона. Готовият сироп се сваля от огъня  и се оставя в същия съд, в който е варен докато се охлади малко. Започва да се бърка с дървена лъжица продължително време докато започне да побелява и да се сгъстява леко. Това означава, че бялото сладко е готово. Налива се в буркан. Може да се съхранява както в хладилника, така и извън него, ако времето не е горещо.

Вече знаете как са го сервирали нашите баби и прабаби, изберете сами единия от вариантите. Да ви е сладко!

 

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles