12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Вдигаш кръвното и захарта, взимат ти шофьорската книжка

 

Ако сте хипертоник с опасни стойности на кръвното и не се лекувате, или пък сте диабетик и също отказвате лечение, ще трябва да се разделите с шофьорската си книжка .Това предвижда проект за изменение на Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства, който вече е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Овен това, на изкаралите инсулт и  инфаркт ще се правят поробни прегледи всяка година. От заключението от тях ще зависи дали на хората ще им се позволява да шофират или не.

Книжката ще е на трупчета и, ако човек е с изкустена сърдечна клапа, изуствено сърце или е претърпял друга операция, по време на която е импантиран медицински апарат. Диабетиците, които правят често хипогликемия също ще трябва да се разделят с документа за управление на МПС, ако специализиран преглед от ендокринолози реши това.

Тези  изменение следва да влязат в сила още от месец януар догодина, ако бъдат приети от Министерския съвет.

„Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия с и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора, в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива”, се казва в мотивите на здравия министър Кирил Ананиев.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles