12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Внезапни проверки в офиса и клас дали сме ваксинирани

Внезапни проверки на работното място и в училище за установяване дали човек е ваксиниран. Това предлага Европейската комисия като мярка за борба със заразните заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез имунизациите. Това съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Благодарение на ваксините всяка година между един и три милиона души остават живи, уточняват от там. Създаване на европейски информационен портал до 2019 г., който да предоставя пълна информация за безопасността и предимствата на ваксините и създаване на хранилище с данни на Европейския съюз за потребностите и запасите с този продукт. Това са други от мерките, които предлага ЕК.

От Световната здравна организация заявяват, че ако хората не отказват да се ваксинират през следващото десетилетие, ще бъде спасен живота на още 25 милиона души, които в противен случаи са застрашени от тях.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) отчита, че броят на случаите на морбили продължава да расте в много държави от ЕС и Европейското икономическо пространство. От 1 март 2017 г. до 28 февруари 2018 г. са регистрирани 14 813 случая на морбили. В 86% от тях се оказва, че пациентите не са били ваксинирани макар и да са твърдели, че това е направено.

Само в Румъния от 2017 г. до сега това заболяване засегна над 35 000 души, починалите са 40. Оказва се, че те не са от бедните слоеве на населението, а са обитатели на скъпи квартали, където живеят млади, образовани и добре реализирани професионално хора.

Междувременно стана ясно, че майки в Пазарджик отказват да ваксинират децата си, като носят на педиатрите нотариално заверена декларация за отказ. Без поставена имунизация те не могат да бъдат записани на детска ясла, градина и училище. Адвокати коментираха за „Следвай ме“, че тези декларации нямат никаква стойност пред съда, тъй като се отнася до опазване на здравето и правото на здраве на децата.

От 50 до 100 лева е глобата за отказана ваксина в зависимост от това дали се случва за пръв път или е рецидив. Санкцията е разписана в Закона за здравето.

Репортерска проверка на „Следвай ме“ установи, че в последните пет години регионалните здравни инспекции са издали 12 акта за такъв отказ. Нито един от хората обаче не е санкциониран, тъй като те са ги обжалвали в съда и са печелили делата.

„Най-честият мотив е, че лекарите не са ги уведомили навреме, не е насрочен точно ден и час за поставяне на ваксината“, разказаха адвокати.

 

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles