20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

В Бургаската болница премахват с лазер болки в ставите

С тази терапия лекуват и бързо трудно зарастващи рани

Лазертерапия при болки в ставите и трудно зарастващи рани използват в Отделението по физиотерапия и рехабилитация на УМБАЛ Бургас. Отделението е единствено в Югоизточна България, с изключение на санаториалните бази, което приема пациенти по 5 клинични пътеки за рехабилитация и физиотерапия. Лечение е възможно и в амбулаторни условия, без болничен престой, съобщи началникът на отделението д-р Диана Маринова.

Само тук е възможна ранна рехабилитация на болни след инсулт, което е голямо облекчение за близките на такива пациенти и шанс за пълно възстановяване на движенията. Терапиите, които се прилагат са комплексни – лазер-терапия, магнитотерапии, електротерапии, електростимулация, ултразвукова терапия, кинезитерапия, топлотерапия, студотерапия. Физиотерапевтите помагат и при редки заболявания, включително мускулна атрофия при възрастни.

Три са начините, по които пациентите могат да постъпят в отделението. Най-често те се насочват веднага след острите състояния – инсулт, инфаркт, ортопедична или неврохирургична операция, още преди да са напуснали болницата. Ако страдате от заболяване, което се повлиява добре от физиотерапията, можете да вземете направление за прием в болницата и да ви бъдат назначени нужните процедури. Третият вариант е особено добър за работещите хора – отделението приема амбулаторни пациенти с направление за специалист-физиотерапевт и не е необходим  болничен престой. „Имаме сключен договор с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“. Трябва да се вземе направление №3 за специалист-физиотерапевт и да се представи в медицинския център“, обясни д-р Маринова. Състоянията, при които физиотерапията помага, са множество – като се започне от всички болки в ставите и сухожилията, шиповете, спортните травми, т.нар. тенис лакет, диабетно стъпало и др.

На прага на есента, когато тези състояния се обострят заради резките смени в температурата, отделението е пълно както с пациенти, така и с млади стажанти. Тук се обучават студенти от специалностите – рехабилитация и ерготерапия на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles