5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Даровете на влъхвите

За новородения Христос мъдреците донесли в дар злато, ливан и смирна.

Ливанът е скъпа ароматична смола от едно особено дърво, с която кадял първосвещеникът в храма. В древността ливан се поднасял в знак на особена почит. Със смирна, това скъпо благовонно масло, помазвали умрелите. И така, на Младенеца били поднесени: злато като на Цар на царете, ливан като на Бог – Първосвещеник, смирна – Човека, Който щял да стане изкупителна Жертва за греховете ни.

Честните дарове на влъхвите Божията Майка грижливо пазела през целия си живот. Когато узнала, че є предстои да се раздели със земния си живот, тя предала даровете заедно с ризата и пояса си в Йерусалимската църква, където те се пазели до 400 г.

Византийският император Аркадий ги пренася в Константинопол при освещаването на новата столица на империята. След това те попадат в град Никея и остават там около 60 години. Когато римляните били изгонени от Константинопол, даровете са върнати в столицата. След падането на Византия през 1453 г. даровете на влъхвите заминават за Атон – в манастира “Св. Павел”. Отнася ги сръбската княгиня Мария. Там, където коленичила Мария, сега има издигнат кръст, който се нарича “Царицин”. По-късно наблизо бил изграден параклис, в който е изобразено посрещането на великата светиня от монасите.

Тези дарове се пазят и до днес. Златото – 28 златни пластини с размери 5 и 7 см, с различна форма – трапец, четириъгълник, многоъгълник. Върху всяка има орнамент – най-тънък филигран, който не се повтаря нито веднъж. Ливанът и смирната са на около 70 малки и големи колкото маслина топчета. Тези съкровища се пазят с голяма почит в манастира “Св. Павел” в Света Гора, Атон. Тяхната ценност не е само духовна, но и историческа, археологическа. Поставени са в малки сандъчета, в каквито пазят мощите на светците.

И днес от даровете на влъхвите се носи удивително благоухание. Понякога ги изнасят от манастирската ризница за поклонение и тяхното благоухание изпълва църквата. Монасите на Света Гора твърдят, че даровете изцеляват онези, които са обсебени от нечисти демони.

От 80-те години на ХХ век 2-3 предмета от даровете всяка година се изнасят от манастира за поклонение. Като една необикновена светиня, даровете на влъхвите притежават голяма благодат. Те служат за източник на изцеление за много хора и са свидетелство за Господнето пришествие в света.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles