4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Детето пребледнява често. Заведете го на кардиолог.

Внезапната детска смърт, в повечето случаи, е в резултат на неоткрито кардиологично заболяване. 18 на 1000 от новородените издъхват по тази причина, показват данни на Световната здравна организация.

При почти 45% от хората по света се наблюдава пролапс на митралната клапа, но обикновено не се налага хирургична намеса. Достатъчна е само общоукрепваща и навременна терапия.

Кардиологичните проблеми се появяват обикновено до 1-а годинка от раждането, на 3 и на 6-7-а година. Вроденият порок износва сърцето. Затова е крайно наложително диагноснтицирането да става навреме.

Признаци, които подсказват проблема.

Ако бебето суче трудно, почива си често, поти се по време на храненето, поема си дълбоко дъх или изпуска зърното на гърдата, не се бавете. Заведете го на лекар.

Порокът на сърцето често пъти се изразява с изоставане във физическото развитие съобразно възрастта. Ако детето се уморява леснно при игра, присяда често да отдъхне и пребледнява – прегледът при кардиолог да не се отлага. Признак за болно сърце е синкавият отенък на триъгълника нос – уста – брада, и синеещата плът под ноктите. В тези участъци венозната мрежа е разположена близо под повърхността на кожата, затова и синината издава заболяването. Пулсът на децата е по-учестен от този на възрастните. Ако обаче те се оплакват, че сърцето им „много се клати“, не оставяйте думите им без внимание.

Кои деца са най-уязвими?

Много от кардиологичните заболявания при децата имат генетическа предразположеност. Затова и често пъти в едно семейство се среща една и съща кардио патология. Ако в рода имате хора с порок на сърцето, направете основно изследване на малчугана. Децата, чиито майки са боледували в първия триместър от бременността, включително от инфекции и вируси, са по-уязвими към сърдечно заболявания.

По-застрашени от тях са синовете и дъщерите на шофьорите и мъжете, които работят с вредни газове, както и тези с майки и бащи, употребяващи често алкохол. Ако искате да родите здраво дете, планирайте бременността си така, че преди нея да имате поне осем месеца живот без вредни навици.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles