20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Затвориха храма на Гроба Господен в Йерусалим

Християнските духовни лидери, които се грижат и служат в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим решиха да го затворят, съобщи AFP. По този начин те изразяват своя протест срещу данъчната политика в Израел и проектозакона за собствеността, който залага редица ограничения на вероизповеданията.

Храмът е издигнат върху мястото, където е Гроба Господен и се смята за свещено място от първостепенно значение за християните от всички конфесии по света.

Все още не е ясно до кога той ще остане затворен и ще отвори ли врати за Възкресение Христово, което за православните е на 8, а за католиците – на 1 април. В различни часове на Велика Събота, отбелязвана по календара на Православната Църктва, след усърдни молитви, в него се появява т. нар. благодатен огън, от който без кибрит или запалка в даден момент внезапно се самозапалват свещите на богомолците. В първите няколко минути пламъкът не изгаря. Смята се, че той е невеществен и се появява по чудодеен начин независимо, че за природата му има спорове.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles