13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

За добра реколта праз накиснете семената предварително

Празият лук, за различие от останалите си роднини от семейство „лукови“, не прави глави. Това не го прави по-малко придирчив. Напротив, за добра реколта трябва да се спазват няколко елементарни, но необходими правила.

Семената му трябва да се накиснат във вода на стайна температура в продължение на не повече от 8 – 10 часа. Освен това, фермерът или любителят градинар трябва да избере дали да го засади разсада първоначално в торф и след прорастването му да го присади на обичайна почка. В такива случаи реколтата ще е много добра. Преместването му в градината става, когато диаметърът на стеблото достигне 12 мм.

Ако той се засажда в обичайната почва направо, семената трябва да са на разстояние 20 мм едно от друго, а вдлъбнатинките не по-дълбоки от 11 мм. Температурата по време на засаждането му не бива да е по-ниска от 18 °C през деня и 10 °C през нощта. И в този сулчай присаждането на разсада в почвата трябва да става при диаметър на стеблото не по-малко от 6 мм. След разсаждането празът трябва да бъде полят, като се следи всеки ден пръстта да не е суха.

Препоръчва се почвата да бъде обогатена с 4 кг зрял компост, 30 г суперфосфат и 15 г калиев хлорид. Тези количества са необходими за един квадратен метър.

Препоръчва се още лехите за засаждане на разсажа праз лук да са с дълбочина около 15 см. Разстоянието между самите растения трябва да бъде не по-малко от 30 см., за да не ви се налага по средата на лятото да ги разреждате. Ако стръковете праз с групичка са повече от три – четири, реколтата няма да бъде добра.

Той се съчетава за засаждане в близост или редом с краставици, домати, салати, ряпа, репички и моркови.

На третата седмица от засаждането растенията трябва да се подхранят. За целта купете подходящ препарат. Необходими за поне три подхранвания в сезон. Препоръчва се в лехата да се посипе и малко дървесна пепел.

При добри грижи и не много студена есен празият лук може да се събере дори през октомври и началото на ноември, ако температурата не е по-ниска от 10 °C.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles