20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Зимна салата „Винегрет”

Популярната зимна салата в Русия „Винегрет” се приготвя от варено цвекло, картофи, моркови, кисело зеле и кисели краставички, кромид лук, грах, може и една ябълка.

Наименованието произлиза от френския сос винегред – широко разпространен в Европа, а така също и в дореволюционна Русия.

Зимната салата с това наименование е подходяща за християните,  които спазват Рождественските пости. Тези, които не постят, могат да прибавят в нея майонеза с горчица. Освен това, салатата „Винегрет” е добър съюзник на хората, страдащи от лениви черва, тъй като цвеклото в нея подпомага доброто храносмилане и в комбинация с киселото зеле съдейства за по-доброто изчистване на червата.

Продукти за шест порции:

Картофи, средно големи – 5 броя, цвекло – 2 малки или 1 голяма глава, моркови – 5 малки или 3 големи, кисели краставички, средно големи – 5 броя (или четвърт кисела зелка), кромид лук – 1 глава голяма, грах – 150-200 гр, сол и растително масло на вкус. Може да прибавите и ½ връзка магданоз.

Приготвяне: Морковите и картофите се сваряват цели, Отделно се сварява цвеклото, но може и да се изпече, завито във фолио и поставено в тавичка във фурната. След като кореноплодните са готови и охладени, се нарязват на малки кубчета. Пак нарязани на кубчета към тях се прибавят киселите краставички. Ако ползвате кисело зеле, то се нарязва на ситно, не се слагат краставички.  Прибавя се нарязаният на ситно лук и една ябълка. Добавя се грахът, олиото (зехтинът), посолява се на вкус, по желание се добавя ситно нарязан магданоз. Салата се разбърква.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles