12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Зимна салата от краставици и домати в марина

Краставиците и доматите вече не са деликатес дори през зимата. Могат да се купят целогодишно от магазина. Вкусът им обаче не е такъв, като на летните. Дори, може да се каже, че те изобразяват тези зеленчуци само визуално.

Ако имате градина или просто обичате да затваряте консерви, можете да опитате една приятна зимна салата от краставици и домати, която се затваря в буркани без стерилизация.

Продукти: краставици – 2 кг, домати – 2 кг, кромид лук – 700 г, черен пипер – 5 – 6 зрънца, дафинов лист – 3 -4 листенца, олио – ½ чаша, ябълков оцен – ½ чаша, закар и сол на вкус.

Приготвяне: За марината се смесват олиото и оцета със захарта, солта, дафиновия лист и черния пипер. Налива се вода и се слага на огъня, докато кипне. Сваля се от огъня. Зеленчуците се измиват и нарязват нито много ситно, нито много едро. Слагат се в марината, ври на много слаб огън 20 минути. Бурканите и капачките се измиват добре. Слагат се във фурната на много ниснък градус, за да са топли. Капачките заливаме с гореща вода и ги държим в нея 5 минути. Готовата салата разливаме в топлите буркан. Запечатват се.

Независимо, че зимната салата се приготвя с гореща марина, зеленчуците в нея не се размиват. Според вкуса в бурканите могат да се сложат чушки, моркови или чесън.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles