11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Зимно мезе от патладжани и фасул

Зимно мезе от патладжани и фасул – това своеобразно зеленчуково асорти ще ви зареди с белтъчини в студените зимни вечери.

Продукти: зрял фасул (боб) сварен – 500 г, домати – 1,5 кг, патладжани – 2 кг, чесън – 150 г, червени чушки – 500 г, моркови – 500 г, оцет (9%) – 100 млл, захар – 1 водна чаша, сол – 1,5 супени лъжици, олио или зехтин – 350 млл.

Приготвяне: Всички зеленчуци се измиват добре, изчистват се от тези, които са загнили, патладжаните се чистят от дръжките, а чушките и от семките. Върху всеки домат се прави кръстообразен нарез, всички домати пускаме в кипяща вода за не повече от минута. След това се отцеждат в гевгир и се слагат под струята студена вода. Така ципата им се обелва много лесно. После те се мелят в машинка за месо или в блендер. Полученото доматено пюре се излива в тенджера и се слага на огъня. Щом то започне да кипи, се прибавят олиото (зехтина), оцета, солта и захарта. Разбърква се, след което се добавят измитите и настъргани на едро ренде моркови. Изчакваме сместа отново да закипи. Измитите чушки се изчистват от сърцевината и се нарязват на ивички или каквато форма ви харесва. Когато доматеното пюро е закипяло отново, сипваме в него чушките.

За да бъде премахната горчивината на патладжаните, ги нарязваме по дължина и посипваме със сол, престояват 10-15 мин. След това те се измиват и подсушават от влагата с кухненска хартия. Нарязват се на малки кубчета и се слагат в тенджерата с останалите съставки. По желание можете да ги смелете. Тази смес се вари в продължение на 30 мин, като периодично се разбърква с дървена лъжица. Прибавете предварително добре свареният боб. След още десетина минути сместа се сваля от огъня, сипва се в буркани и се стерилизира.

За приготвянето на боба се препоръчва той да се приготви предварително, като трябва да кисне в хладка вода в продължение на 8 часа или цяла нощ. След това се вари до пълна готовност.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles