7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Излекуваха момиченце от левкемия с „живо лекарство“

Това е първият медикамент от този тип, разрешен в САЩ

Здравните власти в САЩ са дали разрешение за употребата на „живо лекарство“ срещу детска левкемия. С него е излекувано момиченце, което вече пет години не страда от коварното заболяване. Молекулите на препарата са програмирани така, че да търсят и унищожават целенасочено видоизменените ракови клетки в кръвта.

Според комисия от американската Агенция за контрол на хранителните продукти и лекарствата създаването на новия медикамент прокарва гранична линия между създадените до сега иновации в медицината и новоразработеното лекарство, което умее да препрограмира клетките на болните.

Според д-р Стивън Гръп от болницата по педиатрия във Филаделфия, който е приложил препарата преди пет години върху момиченце, това е напълно нов метод за лечение на рак. Той е базиран на генната терапия. Лекарят заявява, че нови изследвания доказват, че детето, лекувано от него преди време, вече е чисто от туморните клетки.

„Живото лекарство“ представлява извлечен от пациента материал от кръвта, който е обработен генетично в лабораторни условия, а след това му е инжектиран обратно. В организма препрограмираните клетки започват да се множат и да унищожават целенасочено раковите.

Новият метод ще се прилага първоначално на деца, страдащи от остра лимфообластна левкемия.

От компанията „Новартис“, която е финансирана разработването му заявяват, че лечението струва $ 475 000, но то щяло да бъде безплатно за пациент, който се покаже подобрение в първите 30 дни от терапията.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles