22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Как да подсилим бързо имунитета си след грип?

Грипът и острите респираторни заболявания през зимата изтощават организма. Всяка  инфекция отслабва съпротивителните му сили и предоставя възможности за нови и нови болести. За да не допуснем това, след боледуване от грип или ОРЗ през зимата трябва да подсилим имунитета си. Не е задължително да пием витамини на хапчета или да приемаме скъпи хранителни добаки, за да го постигнем. Природата ни дава многобройни варианти. Единият от тях е чрез промяна на хранителния режим.

Медицински проучвания доказват недвусмислено, че имунната система отслабва при прекомерната употреба на захар и сладкиши. Това означава, че за да не я изтощим напълно, трябва да намалим захарта в кафето и чая, да се откажем от ввсекидневната порция шоколад или паста, а когато много ни се хапва сладко, да си засладим с мед или сладък плод. Захарта, сама по себе си, е необходима храна за мозъка, затова се налага да приемаме от нея в малки количества. Най-добре е да си я набавяме чрез  фруктозата от печените тикви, крушите, бананите и сушените плодове, както и от стафидите.

Доказано е още, че след отслабване на имунитета и консумацията на много сладкиши и захар може да бъдат отключени ракови и сърдечно-съдови заболявания, както и захарен диабет.

Доколкото е възможно, намалете пестицидите в храната, тъй като те определено отслабват съпротивителните сили на организма. Те възпрепятстват образуването на нови бели кръвни телца, така той не може да се справи с инфекциите. Но, тъй като не всеки може да си позволи консумацията само на биохрани, изкисвайте марулите  и краставиците поне половин час във вода преди да ги направите на салата. Това се отнася и за доматите, както и за всички останали зеленчуци. Не посягайте към кореноплодните, като ряпа, зеле, цвекло и моркови, ако целта ви е да подсилите имунитета си след боледуване. Те имат способността да извличат и задържат в себе си всички химически съединения от почвата, включително и вредните.  Ако имате кисело зеле от доказан чист източник, яжте от него на корем, тъй като то е богато на витамин С. Това се отнася и за туршиите.  Впрочем, опасност от предозирате с него няма, тъй като той бързо се освобождава от организма чрез уринирането .

Месото е задължителен компонент в режима за подсилване на имунитета. Избирайте го внимателно, като на първо място в случая е пилешкото, следвано от заешкото и телешкото.  От свинското също не бива да се отказвате. Нещо повече, колкото по-мазно е то, толкова по-добре, ако приемате мастноразтворили витамини. Мазнината подпомагат разтварянето и усвояването им в организма. Необходимо е рибата и морските продукти да присъстват поне веднъж седмично в менюто ви заради наличето на така полезните омега – мастни киселини. Те са от водещо значение за силния имунитет.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles