8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Картофи по смолянски

В сезона, когато фермерите прибират реколтата от картофи се случва, някои от кореноплодните да не стават за дългосрочно съхранение. От тях може да бъде приготвено вкусно блюдо. То се нарича „Картофи по смолянски”. Кулинарната наука не е установила с точност, дали това  ястие е традиционно за Смолянския регион. Независимо от това, докато проучванията на кулинарите продължават, сайтът „Следвай ме” ви предлага рецептата на това ястие. То е подходящо както за бира, така и за бяло вино. Яко го приготвите през студените есенни месеци или зимата, червеното вино и домашната ракия са изключитено подходящи за него. Най-дорото за вашата трапеза е в магазини АВАНТИ (ТУК). Предлаганата рецепта е за пет порции.

Продукти: картофи – 1 кг., прясно масло – 100 гр., брашно – 30 гр., яйца – 3 броя, кашкавал (по-твърд) – 100 гр., кисело мляко – 200 гр. (една чаена чаша), черен пипер и сол – на вкус.

Приготвяне:  Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода, обелват се докато са топли. Като изстинат, се настъргват на едро ренде, посоляват се и се разстилат в намазнена тава, поръсена с брашно. Маслото се разбива и при непрекъснато бъркане към него се прибавят  един по един жълтъците от яйцата и част от настъргания кашкавал. След това при леко разбъркване се прибавят разбитите на сняг белтъци, брашното и черния пипер. Картофите се заливат със сместта, поръсват се с останалия кашкавал и се пекат в умерена фурна около 30 минути. Поднасят се с кисело мляко или салата според сезона.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles