2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Кешкек – ориенталското блюдо за семейни тържества

Кешкек е популярно ориенталско блюдо за семейни тържества. Оригиналната рецепта е с овче или агнешко месо. То обаче може да бъде заменено с телешко или пилешко. В такъв случай трябва да се увеличи количеството мазнина, т.е. от 50 г краве масло да се сложат 70 г.

Продукти: грухана пшеница – 3 чаши, нахут – 1 чаша, кромид лук – 2 глави, месо (овче, агнешко, телешко или пилешко) – 1 кг, краве масло – 50 (70) г, зехтин – 3 супени лъжици, паста от червен пипер (може да се замени с лютеница, в която преобладават чушките) – 1 чаена лъжичка, черен пипер, червен пипер, сол – на вкус.

Приготвяне: Нахутът се накисва във вода и престоява една нощ. На следващия ден водата се излива, а нахутът се сварява. Житото се залива с гореща вода и се вари на средно силен огън, като се разбърква периодично, докато водата се изпари. Към него се прибавя нахутът.

В друга тенджера се слага месото на парчета и се задушава в мазнина, малко преди да стане готово се нарязва на едро лукът и се добавя, за да се задуши. Когато водата от тенджерата с жито се изпари, се прибавя от месния бульон, който се е образувал при задушаването на месото, прибавя се черния пипер и се посолява на вкус. Бърка се до получаването на кашообразна смес. Маслото се разтопява в тиган, добавя се зехтина и се сваля от огъна. В него се прибавят пастата от чушки (лютеницата) и червения пипер, разбърква се. Така получавате апетитен сос.

За всяка порция сипете от житото с нахут в дълбока чиния, отгоре сложете от месото и полейте със соса.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles