15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Консултират безплатно жени с рак на маточната шийка

Онкологичната болница в София организира безплатни прегледи и консултации за жени с рак на маточната шийка. Те ще се правят от гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт от 15 януари до 3 февруари, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца.

За прегледите направление не се изисква. Желаещите обаче трябва да си запишат час предварително на телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9.00 до 10.00 ч. и от 14.00 до 15.00 часа. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10.00 до 11.00 часа. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентките ще бъдат насочвани към такъв специалист, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13.00 до 14.00 часа.

Ракът на маточната шийка е вторият по честота, засягащ женските полови органи. Всяка година от него заболяват около 1100 жени, а около 400 умират. Причина за него е човешкият папиломен вирус.

Ракът на маточната шийка е един от малкото видове, който би могъл да бъде предотвратен чрез скрининг и профилактични прегледи. Когато се установяват предраковите състояния и бъдат лекувани, може да се избегне развитието на заболяването. В България, за съжаление, само 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20% и 40% са установени в късните 3-ти и 4-ти стадий, когато лечението на болестта е трудно.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles