14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Куркума, синапено масло и смокини заличават витилигото. Вижте как.

Витилиго (левкодерма) е кожно заболяване, при което меланинът в кожата се разрушава и тя се покрива с бели петна. Болестта не е заразна, дължи се на автоимунен дефект и може да се предава генетично, но не всякога. Тя не поразява деца и има сезонен характер – белите петна се появяват по-често и обхващат по-големи зони през лятото. Някои заболявания също могат да отключат витилиго. Сред тях са тези на стомашно – чревния тракт и на черния дроб. Приема се, че от него страда 1% от човешката популация на планетата.

В аптечната мрежа се продават редица продукти, както за вътрешна, така и за външна употреба срещу тази кожна аномалия. Практикува се и лечение с ултравиолетови лъчи, но само по лекарско предписание.

Умелото използване на козметика маскира белите петна твърде успешно, както и кремовете за изкуствен слънчев загар. Някои пристъпват към дермабразио. Тази козметична процедура, при която се почиства кожата слой по слой обаче също трябва да бъде консултирана с лекар – дерматолог, тъй като успешността й зависи от обхвата на петната и от колко време те са се появили по тялото. Като цяло, тя не се препоръчва, тъй като може да даде обратен ефект, ако се изпълнява от непрофесионалист.

В миналото хората с витилиго са замаскирали проблема, като са използвали скълцани сочни листа от орех. В съвремието те могат да бъдат смяли. След това в сока, който са пуснали се потапя памучен тампон, с който се натриват засегнатите от витилиго бели участъци по кожата.

Консумацията на пресни смокини в продължение на два месеца намалява разпространяването на старите петна и намалява вероятността от появата на нови. За добър ефект се препоръчват по десет плодчета, ако са малки и по 5, ако са големи.

Домашен лосион от синапено масло и куркума. Неудобството е, че ефектът се постига бавно и е необходима упорита последователност при употребата му. Първоначалният ефект от прилагането му започва да се забелязва към 30-я ден, а намаляването на по-старите и изчезването на новите петна става към 8-я месец.

За да си приготвите лосион е необходио да смесите 5 супени лъжици куркума на прах, като към нея с непрекъснато разбъркване добавите 250 мл синапено масло. С тази смес петната се мажат два пъти всеки ден.

Ако изберете тази народна рецепта, потърсете естествена куркума на прах от билковите магазини, тъй като в търговската мрежа масово се продава синтетичния вариант на подправката, която дава аромат, но няма никакви други свойства.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles