12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Лагман – националното блюдо на узбеките

Узбекската кухня има дълбока история и е свързана тясно с културата и традициите. Влияние на своеобразните й рецепти е оказало, от една страна, географското положение на страната и оседналия живот на хората в нея, а от друга – взаимстването на култури от съседите. Произходът на много от тях се корени в азиатската кухня.

АВАНТИСред тях са пилафът, лагманът и мантата. В Узбекистан обаче те се приготвят по специфичен начин, от което вкусът не губи, дори печели. Едно от тези взаимствани блюда е лагманът – може да служи както за първо, така и за основно ястие. То се съхранява отлично няколко дни в хладилника, дори става по-вкусно. С това вкусно ястие можете да поднесете чаша червено вино. Всичко необходимо за изискания вкус на Вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Продукти: месо телешко или говеждо, но може да се използва и нетлъсто свинско – 1 кг, картофи – 3 броя, домати – 2 броя, моркови – 2 броя, кромид лук – 2 броя, доматено пюре или салца – 2 суп. лъжици, юфка (макарони) – 500 г, чесън, черен пипер и сол – на вкус, зеленина по избор, вода.

Приготвяне: В голяма тенджера с дебело дъно се запържва нарязаното на малки късчета месо до златисто. Добавят се нарязаният кромид лук, а малко след това и нарязаните моркови. Запържването продължава. Слагат се нарязаните домати и се задушава 15 минути. След това се прибавят нарязаните картофи и вода, колкото да се получи гъста супа. Сипват се подправките, ври на бавен огън докато картофите станат готови.

Отделно се сварява юфката (макароните).

Сервира се, като в дълбока чиния се сипва от юфката (макароните), а върху нея от гъстата супа, посипва се със ситно нарязана зелена подправка.

Количеството е разчетено за шест порции, приготвя се за около 60 минути.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles