9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Лекарствата за редки болести вече без обществена поръчка

Лекарствата за редки болести вече ще се доставят без конкурс, обявяван от болниците, кактосе изискваше до сега. Това решиха депутатите на второ четене в зала с промяна в Закона за обществените поръчки. Занапред лечебните заведения ще могат да ги доставят пряко, достатъчно е тези медикаменти да са регистрирани поне в една страна – членка на Европейския съюз.

Преди промяната тези лекарствени продукти влизаха в специален списък, който се актуализираше всяко година.

„Изменението в ЗОП определено е в полза на болните, тъй като това са пациенти, чието лечение не бива да бъде прекъсвано“, коментира за „Следвай ме“ директорът на Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София.

Като положителна определиха промяната и от Пациентски организации „Заедно с теб“, обхващащи няколко пациенски организации и сдружения.

Тези медикаменти са животоспасяващи и животоподдържащи, голяма част от хората, които ги ползват и не могат да ги прекъснат, са деца. Това заяви председателката на „Заедно с теб“ Пенка Георгиева, която е и член на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“. Те са на цени от 1 000 до 200 000 лева, приемат се непрекъснато и е непосилно за семействата да отделят всеки месец такива средства, допълни тя.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles