11.1 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Лечо с червени чушки (традиционно)

Лечо – това е типично зимно ястие, тип салата от унгарската кухня. Някои го възприемат и като добавка към зимните местни манджи.

Традиционно то се приготвя от домати до консистенцията на сос и червени чушки, но може и зелени.

Продукти: домати – 2 кг, червени (зелени) чушки – 2 кг, олио или зехтин – ½ водна чаша, захар – ½ водна чаша, сол – 1 супена лъжица, оцет – 3 супени лъжици.

Приготвяне: Измитите домати се разрязват на четири, изчистват се от дръжките и мястото под тях, смилат се в блендер или в машинка за месо.

Червените чушки трябва да са малко повече от 2 кг, за да останат 2 кг, когато се изчистят от дръжките и семенната част. Всяка изчистена чушка се нарязва на четири по дължина. Смлените предварително домати, изливаме в дълбока тенджера или тава, в която ще варим нашето лечо. Прибавяме олиото (зехтинът), солта и захарта. Когато доматите кипнат, прибавяме чушките и варим 30 минути. Разбъркваме често лечото. Накрая добавяме трите супени лъжици оцет. Разбъркваме отново и сваляме от огъня.

Бурканите и капачките стерилизираме малко преди лечото да е готово. Наливаме го още докато е горещо в тях (също топли)и затваряме бързо, като ги поставяме с дъното нагоре. Завиваме ги с дебело одеало и ги оставяме да изстинат напълно.

Ако се съмнявате, че няма да се справите бързо със затварянето на горещото ястие в бурканите, стерилизирайте го по начин, който вие прилагате.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles