4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Мариновани круши – гарнитура за месо

Маринованите круши са нещо необичайно за българската кухня. Във френската обаче те са изтънчена гарнитура към ястията от печено птиче месо, най-вече пуешко, гъше и патешко. Те могат да се поднасят и с печено свинско, но не и с дивеч, тъй като дивечовото месо има свой аромат, който ще се „бие“ с този на маринованите круши.

Продукти: круши – 1 кг, захар – 1 супена лъжица, оцет – 5 супени лъжици, лимон – 1 брой, анасон – 2 стръка, дафинов лист – 2 листенца, чушки нелюти – 6 брой, розмарин – 1 стрък или 1 чаена лъжичка равна, канела – 2 пръчки.

Приготвяне: Крушите се разрязват на половини, семките се отстраняват. Можете да ги мариновате и цели, но преди това трябва да издълбаете с лъжичка семките през разрез в основата на плода. Слагат се в тенджера и се заливат с вода, колкото да се покрият. Изтисква се лимонът. След като водата с крушите закипи, се оставят да врат 5 – 7 минути. Излива се водата, но не се изхвърля, тя ще е необходима на по-късен етап. Отцеждат се през гевгир и се оставят да се охладят, колкото да могат да се хващат с ръка. Стерилизират се бурканите, като се затоплят до 160 градуса за 15-а минути, а капачките престояват в гореща вода 10 минути.

Отмерва се един литър вода от тази, в която са бланширани крушите, в нея се слагат всички подправки. Прибавя се захарта. Тази течност се слага на котлона да закипи. След като ври 7 минути, марината е готова. Накрая се прибавя оцетът и се вари още 5 минути. Тенджерата се сваля от огъна.

Крушите се разпределят в топлите буркани. Слагат се по малко от подправките, които са в марината, заливат се с нея и се затварят с капачките, които са в горещата вода. Това е достатъчно те да се стерилизират. Ако обаче се безпокоите, че няма да действате бързо и съдинките ще изстинат преди затварянето, можете да стерилизирате по обичайния начин.

АВАНТИ – магазини за ценители и познавачи

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles