11.1 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Метаболитният синдром увеличава 5 пъти вероятността от диабет

В България 220 000 деца са с наднормено тегло

Първият информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром – www.metaboliten-sindrom.bg, беше представен официално днес на пресконференция в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“.„Мисията на сайта е да обърне внимание върху това състояние, което засяга между 20 и 25% от населението в световен мащаб и поставя хиляди българи във висок риск от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и преждевременна смърт“, обясни проф. д-р Сабина Захариева,  директор на болницата по ендокринология. Тя наблегна на това, че онлайн платформата съдържа кратка, точна и проверена информация, подготвена изцяло от специалисти в областта. Проф. Захариева изтъкна също, че при съответното лечение и спазване на правилен хранителен режим метаболитният синдром може да претърпи пълно обратно развитие, стига навреме да бъдат взети мерки.

Специалистите обясниха, че днес дефиницията за метаболитен синдром е доста опростена и включва 5 елемента: обиколка на талията над определени размери, нива на добрия холестерол, нива на триглицеридите, нива на кръвната захар и артериалното налягане.

Проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология, съобщи стряскащи факти за връзката между метаболитния синдром и диабета. Оказва се, че метаболитният синдром увеличава 5 пъти вероятността, човек, дори и да няма повишено ниво на кръвната захар, да се разболее от захарен диабет. Хората, които са със затлъстяване пък, дори без наличие на никакви други рискови фактори, 4 пъти по-често отключват диабет.

Същевременно, по данни на Световната здравна организация, над 600 млн. души по света са със затлъстяване, а 1,9 млрд. – с наднормено тегло. Обнадеждаващата новина е, че в началната си фаза, диабетът може да бъде лечим.

Инсулиновата резистентност и метаболитният синдром като цяло са голям проблем и за бъдещите майки, обясни доц. Еленкова, началник на I –ва Клиника по хипоталамо-хипофизни надбъбречни и гонадни заболявания, тъй като може да им попречи да забременеят или да износят плода.  Освен това съществува връзка между теглото на новороденото и риска от развитие на диабет. Има голяма вероятност жени, които са родили бебета с тегло над 4 кг.  да развият захарен диабет. Риск от метаболитен синдром има и за бебетата с поднормено тегло (под 2,5 кг.). Медиците обърнаха внимание и на затлъстяването при децата. Според последни данни, всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. В България 220 хил. деца са  с наднормено тегло и 66% са със затлъстяване.

Като основен начин за справяне с метаболитния синдром, специалистите посочиха вътрешната мотивация, физическата активност, балансираното хранене и консултацията с правилния специалист.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles