2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Нетрадиционни начини за съхраняване на чесъна

Чесънът у нас се съхранява по познатия начин – сплетен на плитки и окачен в зимник или в килер с възможност за проветряване.

Различните народи по света имат своите малки хитрости за запазването му.

В Дагестан, например, преди той да бъде прибран за съхранение, се подсушава, а корените и стеблата се опалват внимателно на пламъка на свещи  или газова горелка. Това се прави, за се пресекат евентуални инфекции, засягащи растенията.

В Сибир постъпват по друг начин. Подсушеният чесън се потапя в растопен возък или парафин. След като изсъхне с коричка върху главите се прибира в женски чорапи. После те се поставят на сухо и прохладно място.

В Западна и Мала Азия с него се постъпва по по-кулинарен начин. Той се съхранява в растително масло – зехтин или олио. За целта изчистените скилидки чесън се слагат в буркан или друг съд и се заливат с растителното масло. След това се прибират за съхранение. За така приготвения чесън температурата на въздуха няма никакво значение. При този начин чесънът се запазва отлично до началото на новата реколта. Олиото или зехтинът придобиват от него приятен аромат и са отлични за заливка на всякакви салати и зеленчукови блюда.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles