10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Няма да затварят болницата в Ловеч

Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч да продължи да работи, както до сега, уверяват от здравното ведомство.

Припомняме, че вчера, 10.01.2018 г. заместник-министър Начева посети болницата и на среща с ръководството и екипа представи оздравителния план на МЗ за стабилизиране на структурата. Начертаните от здравното министерство мерки за оздравяване на болницата бяха подкрепени с мнозинство от екипа на лечебното заведение. Част от тях предвиждат намаляване на леглата с 40 на сто, както и на числеността на персонала, без обаче да бъдат съкращавани лекари. Планираното намаление ще засегне основно административния персонал на болницата. За осигуряване на липсващите лекарства и консумативи за спешни случаи до края на месеца е постигната договорка за съдействие от лечебни заведения в съседни области.

Днес в Министерството на здравеопазването беше проведена среща и с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи, за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане. Всички присъствали на срещата представители на бизнеса бяха запознати от министър Ананиев с анализа на състоянието на Ловешката болница и с разработения оздравителен план. Фирмите подписаха протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата, като поеха ангажимент и да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение. По този начин на работещите в болницата ще бъдат осигурени необходимите условия за работа, а на пациентите на областната болница ще бъде гарантиран адекватен достъп до здравеопазване. Предвижда се още в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка.

Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да съхрани МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Поради тази причина не се предвижда и закриване на работещи отделения.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles