13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Постният борш с нахут е естествен афродизиак

 

Нахутът (леблебия или сланутък) e една от най-отдавнашните култивиани култури от човека. Той е широко застъпен в кухните на страните от Северна Африка, Близкия Изток и по Средиземноморието. В житието на покровителя на българския народ св. Иван Рилски се споменава, че като отшелник той се е препитавал със сланутък.

Нахутът съдържа витамините В1, В2, В6, В9, C, РР и А, както и лецитин, фосфор и калий. В древността се е смятало, че сланутъкът лияе добре на работата на стомаха, успокоява язви, възпаления, подобрява цвета на кожата, предпазва от кожни заболявания и премахва брадавици. В Индия дори са го смятали за афродизиак. Затова там той и до днес се консумира под формата на гъста супа от типа на борша.

Продукти: нахут (сварен, може консервиран) – 150 – 200 г, зеле – 300 г, картфи – 3 броя (средно големи), цвекло – 80 г, моркови – 50 г, кромид лук – 1 средно голяма глава, чесън – 2 склидки, олио или зехтин – 3 -4 супени лъжици, свежа зеленина, дафинов лист – 1 листо, сол и подправки на вкус, вода – 1 ½ литър.

Приготвяне: Измиите кореноплодните. В нагорщената мазнина се задушават леко настърганите моркови и цвеклото, в мазнината се прибавя ситно нарязаният лук и скълцаният чесън. Задушавайте около 5 минути. Нарежете картофите на малки кубчета, а зелето накълцайте на ивици и заедно с нахута прибавете към общата маса. Залейте с горещата вода. Пуснете и дафиновия лист. Варете, докато установите, че зеленчуците са омекнали. Сложете солта и подправките по ваш вкус, изключете конлона, но оставете тенджерата на него, за да поври течността още известно време.

 

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles