12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Ризото със зеленчуци и сирене

Мнозина смятат, че от ориз се пълнее. Това схващане обаче е погрешно. Този продукт неслучайно е застъпен  широко в източната кухня, той съдържа редица полезни за организма и външния вид вещества.

Оризът е с високо съдържание на витамини от групата В. От своя страна те са отговорни за здравината на ноктите  косата, както и за нервната система. Същевременно той е богат на амнокиселини, които подпомагат образуването на нови здрави клетки, съдържа още калий, калций, йод, желязо и цинк.

Сайтът „Следвай ме” ви предлага вкусно ястие от ориз – ризото със зеленчуци и сирене. Зеленчуците в него могат да бъдат различни, според вкуса на домакинята и нейното семейство.  Предлагаме вариант с тиквички и зелен фасул, можете да прибавите домати по желание.

Продукти: ориз – 1 чаена чаша ориз, вода – 2,5 чаши, масло – 30 г за ориза и 50 г за зеленчуците,  по желание може и повече масло, тиквички – 1 средно голяма  или 2 малки, зелен фасул – 200 – 250 г, сирене – 200 -250 г, черен пипер и сол– на вкус.

Приготвяне: Оризът се сварява. 30 г от маслото се разтопяват в тенджера, може да се добави зехтин по избор. Изсипете чашата с ориз в него и пържетепри  постоянно  бъркане до получаване на бяло-прозрачен звят. Налейте водата и на силен огън изчакайте  да заври. Намалете огъня  без капак и оставете да ври до изпаряване на водата, като периодично разбърквате. Похлупете тенджерата, махнете я от огъня и покрийте с плътна кърпа. Целта е в следващите 10-20 минути оризът да поеме остатъчната течност. През това време пригответе зеленчуците, като нарежете  тиквичките на тънки парченца с форма по ваш избор. Измийте фасула, изчистете и нарежете на парчета с големина по избор. В тигана разтопете 50 г масло и в него пържете фасула и тиквичките до зачервяване. Прибавете черния пипер и посолете с много малко сол. Смесете зеленчуците с ориза. Върху всяка порция в чинията натрошете бяло сирене.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles