11.1 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Сок от цвекло стимулира хемоглобулина при анемия

Сокът от цвекло е истински еликсир на здравето. Уникалните полезни свойства на това кореноплодно се дължат на балансирания комплекс витамини от група В, соли на желязото и кобалта. Този „триумвират” стимулира синтеза на хемоглобулин, тъй като всички изброени вещества участват в този процес. Това го прави особено подходящ за хора, страдащи от анемии или такива, изгубили кръв. В червеното цвекло се синтезира и специфичен белтък – бетаин. Той е под формата на хлористоводородни соли, получили наименованието ацидол. Солено-киселият бетаин (ацидол) се прилага в медицината при ахилия (недостатъчна секреция на стомашен сок) и нарушаването на липидния обмен (затлъстяване). По експериментален път е установено, че ацидолът е способен да забави развитието на някои видове злокачествени образувания. Народните лечители често пъти прибягват към сока от цвекло, за да лекуват хипертония, някои заболявания на пикочната система и хроничен запек.

Целесъобразно е той да се приема по 100 млл на ден, за предпочитане със сок от портокал, грейпфрут, ябълки или други плодове, в следните случаи:

  • за лечение на язва на стомаха и профилатика на онкологичните процеси,
  • при авитаминози (цинга, дефицит на витамини от група В и др.), а също и с цел профилактика на настинки и грип в есенно-зимния сезон,
  • като противовъзпалително средство чрез гаргара с него при ангина или накапване в носа при ринит,
  • при запек,
  • подпомага разреждането на кръвта, затова е подходящ при разширени вени, атеросклероза и други проблеми на кръвоносните съдове,
  • препоръчва се в периода на менопауза с цел отслабване на неприятните симптоми, може да замени синтетичните хормонални препарати,
  • сокът от цвекло може да бъде прилаган външно за обработката на рани – травматично увреждане на кожата, изгаряния, синини.

                  Как да го прилагаме при плясъчно-каменна болест?

Сокът от 1 лимон се смесва със 100 мл гореща вода. Пие се 3-4 пъти на ден, като паралелно с това се приема по половин чаша сок – смес от краставица, морков и цвекло в равни пропорции. Пясъкът и камъните се изхвърлят на второто – третото денонощие.

                    Как да го прилагаме при излишно тегло?

При нарушаване на мастния обмен мнозина прибягват към изнурителни диети, от които нерядко възникват проблеми в организма. Народните целители препоръчват най-напред да се направят разтоварващи дни, като есенно-зимният вариант включва пиенето на плодови сокове, смесени със сок от цвекло и моркови. На 1 литър плодов сок е необходимо да се добави по 1/3 от цвекло и моркови.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles