20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Сол и листа от бъз прогонват мравките

Мравките, особено преди да се развали времето, изпълзяват и могат да вгорчат живота на стопанина не само в градината, но у дома. Химическите препаратите обаче не всякога са приложими особено, ако сте с малки деца или домашни любимци.

Няколко природни средства се справят с тях без да вредят на човека и животните.

В края на лятото и началото на есента мравките обикновено си правят мравуняци в основата на плодните дървета. Сложете на тези места парцал, напоен с керосин, те ще изчезнат заброени дни. Животните няма да се приближат до препарата. Единствено възпирайте децата да не се навъртат в тази част на градината, където извършвате манипулацията.

Лимонът е напълно безопасно и подходящо средство срещу мравките за прилагане в домашни условия. Изцедете лимони и със сока напръскайте местата, откъдето забелязвате, че те излизат. Напръскайте и около рамките на прозорците. Същият ефект има и настърганата лимонова кора. Процедурата с пръскането се повтаря три – четири дни. Настърганата кора трябва да се сменя всеки ден в продължение на около седмица. За целта може да се накапва и лимоново масло, но само,  ако сте сигурни, че то е естествено, а не мазнина с лимонена есенция. Мравките не понасят етеричното масло в лимона, а не аромата.

Мравунякът или пътят на мравките вкъщи може да се посипе със сол, като се сложат и няколко листа от бъз. Този метод е ефикасен, неудобството е, че у дома всеки може да разнесе, преминавайки солта из цялото жилище.

Скълцани скилидки чесън в мравуняка в градината вършат отлична работа. Този метод, колкото и да е добър, едва ли някой ще се осмели да „ароматизира” с него жилището си.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles