7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Софийски фестивал на науката 2018

Защо умни хора вярват в глупости? Да се страхуваме ли от изкуствения интелект? Възможна ли е грипна пандемия днес? Какво е общото между математиката и семейство Симпсън?

10-13 май 2018, София Тех Парк

През месец май София отново ще се превърне в столица на науката. Осмото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 10 до 13 май в София Тех Парк, а програмата е по-голяма от всякога. През 2018 година фестивалът предлага над 100 събития с участието на над 80 вдъхновяващи учени от 17 държави.

Благодарение на партньорството между Британски съвет, МОН и Столична община, всички събития за деца са напълно безплатни и хиляди ученици отново ще участват в забавни събития и практически работилници, заедно със своите преподаватели или родители.

Училищна програма:

На 10 и 11 май (четвъртък и петък) е специалната училищна програма за организирани групи от ученици с техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Акценти от oбщата програма на 10 май, четвъртък

Първият ден на фестивала предлага вдъхновяваща среща-разговор за смисъла на медицината и смелия път на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа и част от екипа, направил първата в света успешна трансплантация на сърце на новородено.

Същата вечер, по повод 30-годишнината на българската база в Антарктика, събираме три от големите имена сред полярните изследователи – проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, Питър Маркис, ръководител на медицинското звено на Британската антарктическа служба, и проф. Антонио Кесада, научен ръководител на Испанската полярна програма.

Ще говорим и за Вселената след Стивън Хокинг – за живота и приноса в науката на британския „краси ум“ ще разкаже Никола Каравасилев, ръководител на националния отбор по астрономия.

Акценти от oбщата програма на 11 май, петък

Петък 11 май предлага среща с още един известен медик – д-р Рос Фишър, консултант по детска онкологична хирургия. Той ще говори за „Детската хирургия и вдъхновението“ и как медиците могат да помогнат на своите пациенти за справянето с емоционални травми.

В света на наномедицината ще ни пренесе проф. дфн Ана Пройкова от Софийския университет, от която ще разберем повече за използването на нанотехнологии за лечение и здравеопазване.

Ще тръгнем и на пътуване в бъдещето, за да видим дали науката ще успее да спаси света. Футуристът и нанотехнолог Рои Цезана от Центъра за технологични анализи и прогнози в Университета в Тел Авив ще обясни защо апокалиптичните прогнози за края на човечеството не се сбъдват. В духа на темата, на сцената в София всъщност ще се качи „роботското тяло“ на Рои, което той ще управлява с жива връзка от САЩ.

Поглед отвъд границите на възможното ще ни предложи и проф. Николай Витанов от Физическия факултет на СУ. Той ще разкаже за квантовите компютри – как могат да решат задачи, които са практически нерешими за познатите ни класически компютри.

По традиция, фестивалът включва събития, които разглеждат сериозни теми по забавен начин и точно това можете да очаквате от „Кой каза нърд?“. Един от най-популярните британски научни журналисти и водещ по радио Би Би Си д-р Куентин Купър ще разкрие първоизточника на стереотипите за образа на учените като използва примери от телевизията и киното.

Акценти от oбщата програма на 12 май, събота

Основната програма в събота започва още в 10:00 ч. сутринта с премиерната прожекция на детския игрален филм „Случаят Кюри“. Най-новият проект на режисьора Андрей Хадживасилев разказва за приключенията на един прилежен ученик, който иска да стане велик учен и неговата опитна мишка, кръстена на Мария Кюри.

Освен още събития и уъркшопи за деца, първият ден от уикенда предлага и изключително богат избор от презентации за възрастни. От „Интернет на зомбитата“ ще научите защо собствениците на десетки милиони компютри и телефони не подозират какво правят умните им устройства в „свободното“ си време. И докато кибер престъпленията са сравнително ново явление, в реалния свят криминалистиката отдавна е важна наука. Доц. д-р Людмил Георгиев, криминалист с над 30 години стаж в МВР, ще представи „Ръкописно криминале“ – какви тайни крие почеркът и как специалистите могат да видят в него много повече отколкото ни се струва възможно на пръв поглед.

Съботната вечер предлага ударна доза от три страхотни събития – ще се срещнете с астронавт от НАСА, с един от най-известните в света автори на научна литература и с едно от светилата в уеб науката!

Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан е специалната изненада на фестивала тази година, благодарение на партньорството с Посолството на САЩ в България. Ветеринар по професия и изследовател по душа, д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. Днес той е част от Космически център “Джонсън” (известен още като Център за управление на полетите) в Хюстън, Тексас.

След пътуването в космоса, един от най-известните в света автори на научна литература Саймън Сингх ни кани на специално пътуване в света на бестселърите, които е написал през последните две десетилетия. “Последната теорема на Ферма” изследва една от най-известните математически задачи на хилядолетието, “Книгата на шифрите” разкрива тайните на криптографията, “Големият взрив” търси произхода на Вселената, “Лечение или номер?” поставя някои доста трудни въпроси пред алтернативната медицина, а последната му книга “Семейство Симпсън и техните математически тайни” влиза в света на една от най-популярните телевизионни шоу програми.

 

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles