9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Спортът според възрастта. Какво да изберем?

Физическото натоварване във всяка възраст помага за запазване на добрата физическа форма, кондиция и бодрост. То е част от стила на живот.  Прекомерното натоварване обаче може да доведе до спортни травми, а  някои упражнения дори могат да се окажат противопоказни, когато се практикуват в един или друг период от живота.

20-30 години. Това десетилетие е много важно за по-нататъшното развитие. Като си набавите мускулна сила, вие няма да я изгубите до сама си старост. В този период следва да се занимавате поне три часа седмично със спорт или активна гимнастика, като те включват разпъвания и задължително кардио.

30-40 години. Настъпва време да пробвате нещо ново. Дори вие да сте се съсредоточили върху определен вид спорт, трябва да направите промяна. Един определен спорт, практикуван продължително време въздейства на определени части от тялото, а други страдат от недостатъчно натоварване. Затова е необходима промяна. В този период тренировките трябва да натоварват равномерно горните и долните части на тялото. Идеален избор са бягането, плуването и йогата.

40-50 години. Според Световната здравна организация, на 40 години човек е способен напълно да съхрани силата си и да предотврати появата на корем. Кинезитерапевтите съветват да се намаляват постепенно силовите упражнения и да се увеличава броя на тези за движение. Подходящо е бягането.

50-60 години. Болките в ставите са неизбежни предвид възрастта. Това съвсем не означава, че трябва да изоставите спорта. Просто, подходете към него умно, заменене бягането с плуване, например.  Подхоящи са още йога, аеробика и пилатес. Американската асоциация на кардиолозите препоръчва заниманията с аеробика да са веднъж седмично по 30 минути. Така ще избегнете пренатоварването и болката в мускулите.

60-70 години. И сега не е време да се предавате! Регулярните упражнения укрепват отлабващата мускулатура на тялото и дори компенсират хронични състояния, нато например, диабет. Идеаният спорт в този период от живота е водната аеробика, пилатес и упражненията у дома.

 

Следвай ме – Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles