20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Събират разделно стари дрехи и текстил на два пазара. Вижте къде.

На 13 април 2018 г. (петък) от 11.00 ч. на Женския пазар на кръстовището на ул. „Цар Самуил“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“ „Пазари Възраждане“ ЕАД и Humanita Ltd със съдействието на Българския Червен кръст стартират благотворителна еко програма за разделно събиране на текстил в специални контейнери на Женския пазар и на пазара „Димитър Петков“. Част от дрехите и битовия текстил ще се използват за кризисен резерв към Фонда за бедствия на Българския Червен кръст за даряване на хората в беда, а останалите се преработват или изнасят в Третия свят за подпомагане на социални каузи и поощряване на предприемачеството.

На събитието ще присъстват: Йоана Христова – заместник-кмет на СО, Савина Савова – кмет на район „Възраждане“ – СО, Драгомир Димитров – изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, Спаска Тасева – заместник-директор на СО на БЧК, Антон Гичев, от Humanita Ltd – ръководител на проекта, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на СО.

„Пазари Възраждане“ ЕАД ще разположи 3 контейнера за разделно събиране на текстил, които ще бъдат на Женския пазар: на ул. „Екзарх Йосиф“ и на кръстовището на ул. „Цар Самуил“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“ и на пазара „Димитър Петков“ – на кръстовището на ул. „Димитър Петков“ и ул. „Пиротска“.

Инициативата е зелена иновация – съвременен еко модел за разделно събиране и дарение на дрехи и други текстилни продукти. В текстилните изделия са вложени оскъдни природни ресурси, ценни суровини, полезни за икономиката и обществото ни, които не трябва да бъдат разхищавани. Главната цел е връщането на суровините обратно в икономиката и създаването на възможности за удължаване на техния живот, чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт, като по този начин се предотвратява и намалява добива на нови природни ресурси.

Специалните контейнери са с добър естетически вид, периодично съдържанието им се събира от специализиран за целта транспорт и се извозва до базата на Humanita Ltd., където се сортира и подготвя за следващата стъпка от еко процеса по рециклиране.

Изделия, които не са годни за употреба, се преработват и рециклират в България или във фабрики в други държави, като с някой от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобили, изполационна вата за строителството и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles