13.8 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Е-платформа за телемедицина: Научното кафе – Среща на пациенти и лекари по проект Спаркс

В София се проведе Научното кафе – Срещата на пациенти и лекари, което е дейност по проекта Спаркс и се финансира от ЕК по програма Хоризонт 2020.
Иновативна интернет базирана платформа за телемедицина, телерехабилитация, съхраняване на изследвания и здравни услуги на пациенти със сърдечно-съдови заболявания от отдалечени райони създават наши учени. Чрез нея ще стане възможно прилагането и отчитането на данните от холтерите и дори да се следи как действат лекарствата на пациенти със сърдечно-съдови заболявания и терапията да бъде променяна при необходимост. Иновацията дава възможност да се проследяват и виталните показатели на кардиологично болните, като ЕКГ, кръвно налягане, кантар и велоeргометър от разстояние. Това ще става посредством съвременните технологии за пренос на данни с цел осъществяване на пълноценната им рехабилитация в домашни условия. Самото проследяване пък, ще става от специалисти, които ще се намират в специално оборудван контролен център.

Статистиката показва, че повече от 10 милиона души страдат от СН в Европа, и 4 милиона в САЩ. Резултатите до момента сочат, че на пациенти с тази диагноза се препоръчват всекидневни упражнения и тренировки.

Проф. Асен Гудев от Университетската болница „Царица Йонна – ИСУЛ“, като един от водещите кардиоспециалисти в страната, консултира научния екип.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020“, проект СПАРКС – GRANT AGREEMENT 665825.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles