5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Царска салата от патладжани

Салатата от патладжани в България е малко известна, рецептата е грузинска – пикантна и малко люта. Тя може да се консумира както като гарнитура към основното ястие, така и на филийка черен хляб, отлично мезе е за червено вино, ракия и водка.

Продукти:

Патладжани – 1 кг, зеле – 250 гр, моркови – 100 гр, чесън – 50 гр, червени люти чушки или чушлета – 50 гр, оцет (6%) – 150 мл, сол – на вкус.

Даденото количество е за 2 буркана от по 500 мл.

Приготвяне:

Патладжаните се режат на 3- 4 части. Ако са малки, не ги режете. Варят се в подсолена вода не повече от 4-5 минути. Отцеждат се в гевгир, но не е необходимо да бъдат специално подсушавани. Докато те изстиват, изчистете и прекарайте през месомелачка или в блендера чесъна, морковите и лютивите чушки. Зелето нарежете на конци и го разбъркайте със зеленчуците. Добавете оцета и солта. Нарежете вече изстиналите патладжани на дебели филии, може и на парчета. В стерилизираните буркани сложете слой патладжани, отгоре от зеленчуковата смес, отново патладжани, отново от зеленчуковата смес. Всеки ред притискайте добре. Завършете нареждането със зеленчукова смес. Напълнените буркани затворете със стерилизирани капачките, специална стерилизация не е необходима. Не е нужно да съхранявате бурканите в хладилника. Салатата може да бъде консумирана след седмица – десет дни, но най-добре след един месец. Пред консумация, по желание можете да добавите олио или зехтин. Ако искате да запазите салатата за зимата, преди да затворите бурканите, сложете във всеки от тях по 1 аспирин.

 

Следвай ме – Гурме

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles