20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Царска туршия с мед

Царската туршия в българската кухня всякога е била смятана за номер едно сред туршиите. По тази причина я и наричат „царска”, т.е. царицата на зимнината. Тя има много варианти, „Следвай ме” ви предлага един от тях – с мед.

Продукти: камби – 6 кг, моркови – 2 кг, целина – 2 глави, карфиол – 2 глави, захар – ½ кг, оцет – 1 ½ литър, сол – 1 чаена чаша, мед – 2 чаени лъжички, магданоз, черен пипер, бахар, дафинов лист – на вкус.

Приготвяне:  Изчистените камби се нарязват на 4 или 8 парчета, морковите на кръгчета, целината на ивици. Чушките и морковите се поръсват със захарта и солта от предишната вечер. На следващия ден сокът от тях се изцежда в отделен съд. Към него се прибавя оцетът и подправките и се кипва. Така се получава марината. Нарязаните зеленчуци, без карфиола, се заливат с нея и престояват цяла нощ. На следващия ден марината се изцежда и отново се кипва. Когато тя изстине, към останалите зеленчуци се прибавя карфиолът, който е накъсан на „розички”. Сместа се разбърква и се слага в буркани, във всеки един от тях се налива от марината, като най-отгоре се сипват  два пръста олио. Стерилизира се.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles