8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Черният сусам преборва запека, подобрява ерекцията

Черният съсам е сравнително по-слабо застъпен в българската кухня, отколкото белия, но наред с изискания кулинарен вкус, той е и с доказани свойства по отношение на работата на стомаха и червата, справя отлично със запека, както и подпомага очистването от глисти. Това се постига с по 1 супена лъжица семе от черен сусам за възрастни три пъти дневно и по 1 чаена лъжичка за деца до 14 години. Приема се по време на хранене. Още по-добър е ефектът от сусаменото масло, което се продава вече не само в магазините за биохрани, но и в някои от големите вериги в България. Прилагането му при горните заболявания е по 1 супена лъжица два пъти дневно за възрастни, ½ чаена лъжичка за деца сутрин и 1 чаена лъжичка вечер. Освен това, той стимулира увеличаването на количеството на тромбоцитите в кръвта, т. нар. фактор Т. Затова го препоръчват при хеморагични диатези, тромбопения и тромбоцитопеничен пурпур (болест на Верлхоф). Действа много добре и в случаи на вътрешни кръвоизливи. Регулярната му употреба по време на бременността способства за развитието на опорно-двигателния апарат и нервната система на ембриона. Освен това черният сусам стимулира производството на майчино мляко.

Ципата на семената на черния сусам съдържат лигнани – особено вид химически съединения, които са ефикасни в борбата с онкологичните процеси. Високото съдържание на антиоксиданти в тях способства за забавяне на процесите на стареене в организма, а наличието на макро- и и микроелементите оказват положително действие върху работата на сърдечния мускул. Сусамените семенца регулират водно-солния и особено липидния обмен в организма. Съдържащите се в тях фитоестрогени подобряват хормоналния фон и подтискат симптомите на климактериума.

Семената на черния сусам съдържат още фитостерин, многоатомен спирт и няколко специфични съединения (сезамин, сезамолин и сезамол). Те са богати още на каротин, витамин РР, витамини от група В и токоферолами (витамин E).

Този дар от природата е неоценим при подобряване на еректилната функция.

за целта са необходими: мед – 20 мл, конопено семе – 18 г, семена от черен сусам – 15 г, семена от коприва и мак – по 10 – 12 г, семена от диви моркови — 9 г, семена от лук – 6 г. Всички съставки се смилат на прах и се смесват с мед. От сместа се приема три пъти на ден по 6 г, с вода. Лечението продължава два месеца, като през това време алкохол не се употребява.

Лесна за приготвяне смес помага и при упорита нощна кашлица. За целта в една чаша кипнала вода се прибавят 10 г небет шекер и 15 г семена от черен сусам. Тази течност подпомага отхрачването.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles