10.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Чучулиги – постни тестени фигурки за празници

Тестени чучулиги с вкус на сладък кравай са традиционно печиво в Русия, Украйна и Армения за дена на светите четиридесет севастийски мъченици. Тъй като той е на 9 март, т.е. всякога се пада по време на Великия пост, тестото за фигурките е постно с мая.

Според агиографията на севастийските мъченици това са 40 римски войници от кохортата в град Севастия (сега град Сивас) в Армения. Те са се числели към ХІІ легион и загиват заради вярата си в Христа през 320 година. Свети Василий Велики описва най-достоверно мъченичетвото им.

В тяхна чест се приготвят и тестените чучулиги, затова в някои краища на Русия ги наричат още четиридесетничета. Печивото се приготвя и за Великден, както и за други празници, свързани с пролетта.

Продукти: пшеничено брашно – 400 – 600 г, захар – 1-3 супени лъжици (според вкуса), сол – 1 чаена лъжичка, вода – 250 мл, суха мая – 10 г, растително масло (олио, зехтин) – 6 супени лъжици, водка или друг алкохол– 2 супени лъжици, ванилия – 1-2 пакетчета, ако искате чучулигите да са по-сладки.

Приготвяне: не се смущавайте от водката за тестото, от алкохола то става по-еластично, а това е важно за оформянето на птичките. В неголяма купа налейте 250 мл топла вода, прибавете 1 чаена лъжичка захар и сухата мая, разбърквайте докато сместа се разпени. Пресейте 500 г от брашното, прибавете 3 супени лъжици захар и 1 чаена лъжичка сол. Разбъркайте сухата смес, прибавете водата с маята и бъркайте с миксера на мощност за тесто. Прибавете олиото (зехтина) и водката. Размесвайте с миксера 10 минути. Оформете тестото като топка, покрийте го и го оставете на топло място за един час, за да втаса. След това го измесете с ръце, за да се отделят мехурчетата, покрийте го отново и го оставете да втасва още един час. Препоръчва се тестото да бъде покривано с найлон или фолио, за да не засъхне корният му слой. Измесете го отново.

Как се оформят чучулигите? Разрежете тестената топка на 12 равни части, оформете ги на малки топчета. Всяко топче разточете на лента с дължина 23 – 25 см. Началото и краят трябва да е по-дебел, защото това ще са главичката и опашката на птичето. Завържете лентата на възел, като от единия край оформете глава с човка, а другия сплескайте с длан, разрежете по дължина и леко разделете отделните части, за да се получи опашка. За очи на главата сложете парченца от тъмна стафида. Тестото трябва да престои отново 20 минути за да набухте.

Преди изпичане тестените птиченца се намазват със силен черен чай, за да добият лъскав златист вид. По желание могат да се посипят с кристална захар. След като те се изпечат, още докато са горещи ги намажете с растително масло, покрийте ги с кърпа и ги оставете да изстинат.

Препоръчва се печенето им да е при t 200° C в продължение на 20 минути.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles