10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Руколата пази от косопад

Руколата, тази все още нова за българските вкусове салата,  притежава доста полезни вещества за организма. В 100 г от нея се съдържат около 15 % аскорбинова киселина, 50 мг витамин В9 и 1,8 мг витамин А. Наред с тях тя синтезира алкалоиди, флаваноидни съединения, микроелементите желязо, цинк, магнезий, манган, мед, селен.

Всички тези съставки правят руколата истински помощник в борбата с косопада. Маслото от нейните семена (продава се в магазините за биохрани) се втрива в корените на косата, главата се завива с кърпа, престоява една нощ. На сутринта се измива с топла вода. За по-добър резултат се препоръчват и до 2 чаени лъжички от маслото вътрешно на денонощие.

За заздравяване на косата можете да си приготвите сами маслена смес с рукола. За целта смелете в блендера стък магарешки бодил с цветовете и две щипки рукола. Към тях прибавете по 10 – 15 мг масло от евкалипт и роза. Добавете силен екстракт от половин кафена чаша коприва, екстракт от половин кафена чаша хмел и листа от орех. Целебната смес се втрива в кожата на главата, престоява не по-малко от два часа. Косата се измива с бебешки шампоан.

Тази смес подсилва растежа и намалява косопада. За да се постигне забележим ефект, е необходимо да се прилага два – три месеца.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles