19.2 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Акад. Богдан Петрунов: Новата дограма провокира бронхити

50% от хората на планетата ще страдат от алергии към 2025 г., казва водещият имунолог и алерголог, позовавайки се на СЗО

„Новите дограми изолират добре, но пречат на естествената вентилация, както беше при дървените. Така се създава благоприятна среда за развиване на плесенни спори, които удрят по здравето“. Това съобщи за „Следвай ме“ акад. Богдан Петрунов – водещ имунолог. – „Тези спори не са безобидни, тъй като провокират появата на спазматични бронхити и някои заболявания, свързани с дихателната недостатъчност“, допълни акад. Петрунов. 8 юли е Световният ден за борба с алергичните заболявания.

Като причина №1 за алергиите, известният специалист посочи радиационния фон, както и замърсената околна среда. Тези фактори първо отслабват имунната система, след това я атакуват съответните алергени. Акарите, които се въдят в домашната прах, наравно с наследствеността, са причина № 2 за алергичните състояния.

„Близо 9% от децата и младежите в България са засегнати от бронхиална астма, възрастните също не са пощадени от нея. Заради замърсената среда, в която живеем все повече хора развиват алергичен ринит, Хронична обструктивна белодробна болест и алергичен риносинуит“, каза още акад. Богдан Петрунов и допълни, че не бива да се подценява и наследствеността.

Проучване показва, че ако и двамата родители страдат от някакъв тип алергия, вероятността децата им да я онаследят е 50 процента. Ако алергичен е само единият родител, рискът е 20 на сто. Към тези опасности се прибавя и тази, че пушачите обричат рожбите си на заболяване на алергична основа.

Тютюнът повишава нивата на имуноглобулин Е в кръвта. Затова и родените от пушачки по-често са засягани от различни забоявания, възникнали на алергична основа в сравнение с тези, които са родени от жени-непушачки.

„Близо 50 % от хората на планетата ще страдат от алергии към 2025 година“, съобщи още акад. Богдан Петрунов, цитирайки данни на Световната здравна организация.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles