10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Алкалоид в кафето стимулира мозъка

Стоките от магазини АВАНТИ – отлично качество, на добри цени и възможност да си ги купите от почти всички големи градове на страната.

Две чашки на ден предпазват от астма и Алцхаймер

Милиони, дори милиарди хора по света започват деня си с чашка ободряващо, силно кафе. Вероятно, трудно е да се намери равнодушен човек към кофеина. И макар да е известен фактът, че тази напитка не се препоръчва в прекомерни количества на хипертониците, тя има редица ползи, които бяха установени и потвърдени от учените в последно време.

Впрочем, в древността кафето не е било сред изисканите напитки и то не заради друго, а защото не се е приемало в течно състояние – зърната му са били сервирани изпечени в масло. То се е ценяло зради силно тонизиращият ефект. Светът трябва да бъде благодарен за кафеената отвара на арабските търговци, които първи донесли зърна в днешен Йемен и приготвили от тях отвара. Пътешественици от северозападна Европа донасят на Стария континент новината за една прекрасна напитка от Изтока. Сред тях е и лекарят от Аугсбург Леонард Рауволф. В своя пътепис от 1582 г. той я описва подробно и уточнява, че за пръв път я е консумирал в сирийския град Халеб по време на своята експедиция до Близкия изток. Докторът хвали кафето, нарича го „черно като мастило“ и посочва, че е полезно за стомаха.

Кофеинът, съдържащ се в него е алкалоид, който оказва тонизиращо влияние върху човешкия организъм. Той оказва пряко въздействие на нервните процеси в мозъка, повишава физическата и умствената активност, снема умората. Тази съставка активизира кръвопотока, което способства за по-добро снабдяване на главния мозък с кислород, а така се постига и по-бърза концентрация. Доказано е, че кафето защитава от стрес. Това се дължи на съдържащият се в зърната серотонин – хормон на щастието. То неутралзира действието на опасните радикали. Две чашки дневно съдържат в себе си денонощната норма за прием на антиоксиданти. Регулярната му и умерена употреба възпрепятства развитието на много опасни заболявания, като захарния диабет, патологията на бъбреците и болестта на Алцхаймер. Тази напитка стимулира активното отделяне на жлъчен сок, което способства по-активното усвояване на храната.

Италиански учени са установили, че всекидневната употреба на две чашки предпазва от развитието на астма.

Богат асортимент на кафе, напитки и всичко необходимо за доброто настроение на Вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ.

Впрочем, ще Ви разкрием една малка тайна.

Ако искате да подсилите ободряващия ефект от кафето, просто добавете в чашата с напитката малко лимонов сок. Така ще постигнете още по-приятен вкус, а организмът ще се тонизира повече и ще се разсъните по-бързо сутрин.

Следвай ме – Гурме/Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles