20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Арменците празнуват Вардавар – денят на всеобщото окъпване

Арменците празнуват Вардавар. Това е денят на всеобщото окъпване, в който не знаеш откъде ще ти дойде вода от пръскалка точно в лицето и ще ти размаже грима, ще те залеят с кофа вода от нечии балкон, както си тръгнал лъснат за бизнессреща или направо ще насочат срещу теб струята на маркуча. Така се прави на Вардавар, който всякога се пада в 98-я ден след Възкресение Христово, което прави 14 седмици след Великден. Тази година той се пада на 8 юли.

Независимо, че обичаят няма нищо общо в християнството, арменците го почитат почти с религиозна всеотдаденост. Не го пропускат нито млади, нито стари. В деня на всеобщото окъпване е напълно възможно да видите от балкон възрастна жена да полива минувачите и никой да не й се сърди, както и полицаи да се включват в действие с пистолети, но …. водни, а понякога и с кофи.

Някои изследователи свързват празника Вардавар с езическата богиня на любовта, плодородието и водните стихии Астхик. През 2019 г. той се пада на 28 юли, а през 2020-та – на 19 юли. Запомнете тези дати, ако точно тогава сте Армения, за да не ви дойде изневизелица някоя кофа вода в гърба.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles