20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Бароков концерт в Бургас

Той е първият от цикъла „Пътуване във времето“

На 16-и май, от 19 часа, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Мира Искърова са подготвили изискан бароков концерт в Операта в Бургас, съобщиха оттам. Той е първи от поредицата, представяща изкуството на различни епохи.

 „Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти „Пътуване във времето“. Първо на 16-и май ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел.  Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова  – млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера  – Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера  – Бургас. Нейният репертоарът включва: „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и др.

„Само музиката има власт да ни пренесе за секунда, където си поискаме, елате с нас на пътешествие в епохата на Барока, ще открием много красота“, разказва за атрактивния проект сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

„Този концерт ни отнася в епохата на Барока, като ни разхожда из най- красивите кътчета на музиката от този стил  –  мечтателност и приказност, вплетена в полифонична сплав, вълшебна мултимедия и танц  –  ето в какво може да участвате.“, допълня естетичната визия за концерта сопраното Нона Кръстникова.

„Срещата с този музикален проект за мен е особено лична. Не зная, дали ще успеем да погледнем достатъчно отблизо музиката на Барока, но се надявам да имаме щастието – и ние, и публиката на Бургаска опера  –  да бъдем достатъчно искрено в нея. Мисля, че на 16-и май ще се срещнем с една много емоционална и честна интерпретация на някои от най-впечатляващите барокови арии и дуети. С искрено вълнение каня почитателите на оперното изкуство, а и не само тях  –  на този по-специален концерт“, повдига емоционалния градус преди концерта пианистката Мира Искърова, с която Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles