10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Бебета са се родили в 25% от in vitro, финансирано от държавата

25% от всички процедури за една година, които са финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), са завършили с раждания. Това показват анализите на „Индекс на болниците“. Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности и са предоставени от ЦАР.

Общо 2710 са били процедурите, които е финансирал общественият фонд преди две години. Повечето от тях – 2328, са извършени по метода ICSI, а останалите 219 чрез IVF (ин витро). Общо 679 от всички процедури или 25% са завършили с раждания, а броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Центровете, които са работили с ЦАР през 2016 г. са били 32. Броят на процедурите, които са извършени в тях обаче варира значително, както и процентът на успеваемост. Най-малко опити за зачеване са били направени в 4 клиники – „Пулс“ (0), „Нова Радост“ (0), „Св. Лазар“ (2) и МЦ-ЦАР (2). Най-много пък са осъществени в „Надежда Репродуктив“ (669), „Д-р Щерев“ (445) и „Селена“ (203). Процентът на успеваемост за отделните клиники варира от 0 до 50%, като достига над средното ниво от 25%, само в 9 или по-малко от една трета от всички 32 болници.

„Индекс на болниците“ е съвместна инициатива между „Галъп интернешънъл“ и специализираният сайт clinica.bg. Консултант на проекта е проф. Петко Салчев, ключов експерт в здравеопазването. Целта на инициативата е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.

Индексът се състои от две основни части. Първата показва обективните данни за броя лечебни заведения, които оперират в областта на неврологията, онкологията и кардиологията, както и на обема дейност, което всяко едно от тях е извършило през изминалата 2017 година. Освен количествени, в тази част са въведени и качествени показатели за всяка от трите медицински области. Данните за реализирането на тази част от индекса са предоставени от НЗОК.

Втората част на индекса дава субективната нагласа на пациентите, които са претърпели лечение в болница през изминалите пет години. Тя е осъществена чрез извършването на национално представително проучване от социологическата агенция „Галъп интернешънъл“.

Това са първите стъпки в осъществяванетона подобен индекс у нас. През следващите месеци предстои той да бъде усъвършенстван с увеличаване, както на броя медицински области, така и на качествените показатели за всяка една от тях. Резултатите ще бъдат представяни ежегодно и ще бъдат постоянно достъпни за обществеността.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles