20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Безплатен PCR срещу 5 симптома – мисията невъзможна

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне 5 симптома на COVID-19 у пациента. Това предлага НЗОК като промяна в Националния рамков договор, изпратен до Българския лекарски съюз. Сред симптомите, които ще бъдат основание за издаване на направление, се изреждат – температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия – това е мускулна болка, кислородно насищане под 92% или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

 Джипитата възразиха срещу многото критерии, здравният министър им напомни, че те са тези, които са предложили поне 4 от изброените симптоми, предложенията им са взети под внимание и са вкарани в анекса с НЗОК.

От Здравната каса пък още не са се изказали по сблъсъка на тези, но и без тяхното виждане по въпроса изводите се набиват на очи.

Въпросните 5 симптома всъщност не са минимумът, а направо максимумът – почти всички възможни, за които можете да се сетите при боледуване при COVID-19. Може би само за стомашно разстройство и хрема не са се подсетили от НЗОК.

И авторите на предложението, и авторите на текста за безплатния PCR добре знаят, че повечето пациенти с COVID-19 имат налице едва по два-три от изброените симптоми, но това не ги прави по-малко болни от коронавирус.

Ако има такива късметлии, които да са развили всичките 5 симптома, те вече няма да се нуждаят от PCR, а направо от болнично лечение и ще са с единия крак в интензивното, коментират лекари.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles