32.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

Безплатни изследвания за хепатит В и С в Смолян

Кампания за безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C започва в Смолян. Тя беше открита днес от председателя на здравната комисия в парламента и депутат от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Специално оборудван за целта бус, които е позициониран на площад „Свобода“, има готовност да изследва днес около 300 човека до 16.00 часа.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

На официалното откриване присъстваха зам.-областният управител Адриян Петров, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, представители на двете пациентски сдружения.

„Целта на кампанията е да се повиши информираността на гражданите за хепатит В и С, които дълго протичат безсимптомно, каза д-р Дариткова по време на откриването. – Всички трябва да сме ангажирани с идеята да реализираме плановете на Световна здравна организация и на българското здравеопазване до 2030 г. да елиминираме хепатита. Възможността за елиминация става чрез съвместните усилия и действия, когато правим адекватна превенция и скрининг на заболяването и изследване на повече хора. Тогава, когато гарантираме сигурност на кръвните продукти чрез инвестиция в апаратура, която ранно диагностицира наличието на вирусни частици в кръвта, допълни народният представител.

Д-р Дариткова припомни, че Министерството на здравеопазването се е ангажирало чрез европейски средства да закупи специални апарати за българските трансфузионни центрове, които на най-ранен етап откриват хепатитни вируси.

„Доброто лечение също гарантира елиминация на заболяването. Поради тези причини имаме добри резултати и добри данни от НЗОК за повече от 3000 излекувани пациенти, за които касата плаща лечението на хепатит С и В. Най-важното е обаче там, където можем да правим превенция с ваксинации, да я използваме активно“ посочи депутат Дариткова.

В България задължителната имунизация за хепатит В е от 1992 г., затова и случаите на заразените от него са драстично намалели. За хепатит А също има ваксинация, която е по желание.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles