1.4 C
София
неделя, декември 10, 2023
spot_img

Безплатни кардиологични прегледи в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Те се организират по повод Международния ден за борба с хипертонията

Безплатни кардиологични прегледи ще бъдат организирани в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, съобщиха оттам. Те са по повод Международния ден за борба с артериалната хипертонията (АХ).

Д-р Кирил Джоманов

Прегледите ще се извършват на 17 и 18 май между 13.00 и 14.00 часа, само след предварително записване на тел. 02 9432 332, от 14.00 до 17.00 часа. Те ще бъдат в Клиниката по кардиология, в кабинет 206 и ще включват провеждане на ЕКГ (електрокардиография) и обстоен преглед от кардиолог.

Предназначени са за граждани с резистентна хипертония (такава, която трудно се поддава на контрол) и такива, получили сърдечни усложнения в следствие от прекарана коронавирусна инфекция.

По данни на Националната лига по хипертония:

• АХ засяга 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в активна възраст (между 24 и 65 години)

• Всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за заболяването си

• Около половината от тези, които знаят, че имат АХ, не се лекуват

Напоследък има доказателства, че именно слабия контрол на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е основен рисков фактор за развитие на деменция (най-често Алцхаймер) в по-късните етапи от живота. Ето защо проследяването на артериалното налягане е важно и трябва да започне още от около 40-годишна възраст, особено ако има фамилна предиспозиция, съветват лекари.

За да бъде поставена диагноза „артериална хипертония“ е необходимо стойностите на кръвното налягане да са над нормата поне при две последователни измервания в амбулаторни условия.

Нормалните стойности варират в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания.

Класификацията на хипертонията според Светованата здравна организация:

Категория   Систолно АН /mmHg/   Диастолно АН /mmHg/

Оптимално           <120  и        <80

Нормално  120-129 и / или    80-84

Високо нормално          130-139 и / или    85-89

Хипертония І степен     140-159 и / или    90-99

Хипертония ІІ степен    160-179 и / или    100-109

Хипертония ІІІ степен   ≥180 и / или         ≥110

„Например при един човек на 30 години, препоръчително е горните граници да не превишават 140/90 mmHg, докато при много възрастни пациенти над 80 год. възраст,  прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, ако се толерира добре, но трябва да се подхожда с повишено внимание, при евентуално понижение на кръвното налягане. Това обяснява Д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и допълва, че при възрастните ниското кръвно може да е дори по-опасно от завишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да доведе до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците. При възрастните пациенти основните еластични свойства на съдовата стена са променени, не са толкова еластични, в комбинацията с атеросклероза са предпоставки за нарушено кръвоснабяване. При тях ниските стойности на кръвното налягане не се толерират добре и хипотонията може да доведе до световъртеж, замаяност и дори колабиране. Може да доведе и до нарушаване на бъбречната функция, пояснява младият кардиолог.

Той обяснява, че в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ често консултират млади пациенти, които имат сърдечни оплаквания в следствие на прекарана коронавирусна инфекция. Някои от тях преминават от само себе си, но други изискват задължително посещение на кардиолог. Сред симптомите, които не са за подценяване, са продължителна вариация в кръвното налягане, ритъмни нарушения (сърцебиене и прескачане на сърцето); гръден дискомфорт. Зад тези оплаквания може да се крие съществено усложнение, като миокардит/перикардит, наличие на перикарден излив и животозастрашаваща тампонада, които са често срещани усложнения в резултат на вирусната инфекция.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles