18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024
spot_img

Безплатни кардиологични прегледи  в ИСУЛ

Те са по повод Световния ден на сърцето, ще се проведат на 29 септември

Клиниката по кардиология на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, с ръководител проф. д-р Асен Гудев,  организира безплатни кардиологични прегледи по повод Световния ден на сърцето, съобщиха оттам. Те ще се провеждат на 29 септември 2023 г. от 13:30 до 18:30 ч в кабинет 206 (ет. 1, над Спешно отделение). Задължително е предварително записване на тел. 94 32 332. Ще ги извършват трима специализиращи лекари, под ръководството на опитния кардиолог д-р Кирил Джоманов.

Ето кои са в екипа:

Д-р Гергана Войнова е  завършила  средно си образование в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ – гр. Самоков, природоматематически профил през 2016 г. През 2022г. се дипломира като лекар в Медицински университет – София. Била е доброволец и болногледач към клиниката.

Д-р Цветан Коцев е завършил ПМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца с профил биология.  Интересът му към медицината се дължи на преподавателите там. През 2019 г. се дипломира като лекар в МУ-София. Както колегите си, и той започва пътя си в медицината като доброволец в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където в последствие е назначен като лекар-ординатор, а догодина му предстои и да придобие специалност по Кардиология.

Д-р Кирил Джоманов –  ръководител на екипа. Специалист кардиолог е с над 10-годишен опит и интереси в областта на неинвазивната диагностика и лечение на кардиологични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Завършил е с отличие Медицински университет София през 2015 г. Своята специалност Кардиология придобива през 2020 г. През същата година получава и сертификат по Ехокардиография, а преди около месец беше един от тримата лекари от Клиниката по кардиология на  ИСУЛ, които придобиха и Европейска диплома по кардиология.

Клиниката по кардиология е създадена през 1986 г. Дейността на клиниката по Кардиология е насочена основно към лечение на критични нарушения в жизненоважните функции на пациента. Екипът има компетенцията да провежда адекватно интензивно лечение на всички остри и хронични кардиологични състояния, включително временна и постоянна електростимулация. Под ръководството на проф. д-р Асен Гудев, който е член кор. на БАН и бивш председател на Българското кардиологично дружество, тя се превърна в една от водещите кардиологични клиники в страната.

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са убиец номер едно в света, причинявайки над 20,5 милиона смъртни случая годишно. Те са водеща причина за фатален изход в България като причиняват смъртта на 71% от жените и на 62% от мъжете. 80% от случаите смъртта, причинена от ССЗ, е предотвратима. България е на трето място в Европа по брой смъртни случаи, които са могли да бъдат предотвратени. Над половината ССЗ протичат подмолно и болните дори не подозират, че са засегнати от заболяване на сърцето. Ето защо редовната профилактика е не само необходима, но и животоспасяваща.

Темата на Световния ден на сърцето тази година е USE ❤️ KNOW ❤️, зад която стои фактът, че можем да пазим само това, което познаваме. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles