16.8 C
София
петък, май 24, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за рак на гърдата в Александровска болница

Безплатни прегледи за рак на гърдата в Александровска болница – София ще се провеждат до края на месеца, съобщиха от лечебното заведение.  За тях направления по НЗОК не се изискват, но записването е задължително, уточниха от там и посочиха следните телефони, на които желаещите могат да си запазят час:

= Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590 /всички лекари от клиниката ще се включат в кампанията/.

= Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 540 и 02/ 9230 290 /консултанти: доц. Свилен Маслянков и д-р Красимир Шопов/.

Кабинетите се намират в сградата на Спешното отделение. По време на кампанията в тях ще правят мамологични прегледи и ще консултират специалисти от двете хирургични клиники на болницата.

Александровска болница е една от десетте,  които се включват в скрининговата кампания през месец октомври за ранно откриване на  рака на гърдата.

Това онкологично заболяване е най-често срещаното при жените. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017 г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 г. е 34,1 на 100 000. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50г. прегледите продължават с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

ВАлександровска болница работят едни от най-добрите специалисти в областта на онкологията. От няколко години на територията на лечебното заведение функционира Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, оборудван с многофункционални, миниинвазивни, автоматизирани системи от най-висок клас за прецизна диагностика и ефективно лечение на неопластичните процеси, в т.ч. рака на гърдата. От 2017г. в микробиологичната лаборатория на Александровска болница  се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия/ радиотерапия (ИОРТ) при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза. Доц. Ангелов подчерта заслугите на болницата за откриване на заболяването при жени в отдалечените региони на България, където от няколко години екипи на лечебното заведение провеждат профилактични прегледи на доброволни начала, по инициативата „Направи добро!“.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles