17.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за хипертония във ВМА

Те са по повод Световния ден за борба със заболяването

Безплатни прегледи за хипертония ще има във Военномедицинска академия на 15 май, сряда, от 10.00 до 16.00 часа. Те ще бъдат в специално изградена конструкци, в която ще консултират кардиолози, съобщиха от лечебното заведение. За тях не се изисква предварително записване или направление от личен лекар.

По този начин ВМА се включи в националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.”, организирана от Българска лига по хипертония във връзка със Световния ден за борба с хипертония. Целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

По време на предходните четири години на скрининговата кампанията „Май месец за мерене“ в България – 2019, 2021, 2022 и 2023 година, са скринирани над 15 000 българи.

Пропорцията хипертоници, дефинирана като измерени стойности на артериално налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга или приемащи терапия достига 74.3%, като контролирани хипертоници на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34.8% от скринираните индивиди. Правят впечатление: нарастващата честота на новоустановена хипертония сред определени групи като млади мъже и жени на средна възраст 35-65 г.; съпъстващият товар от допълнителни рискови фактори, наличен още от ранна възраст тютюнопушене, наднормено телесно тегло, консумация на алкохол и липса на физическа активност; нарастващата тенденция за липса на адекватен контрол на артериалното налягане, независимо от провежданата терапия (40.7% срещу 38.5% в предходни кампании.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles