12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Безплатни прегледи и рехабилитация за преболедувалите COVID-19

Разработват клинична пътека или програма за финансиране на болниците

Безплатни прегледи, консултации и рехабилитация в специализирани болници и центрове ще бъде осигурена за преболедувалите COVID-19. В тях ще бъдат обхванати не само тези, които са били хоспитализирани, но и пациентите на домашно лечение и дори тези, които не са били диагностицирани, но имат съмнение, че са изкарали коронавирусната инфекция. Това стана ясно по време пресконференция в Александровска болница, на която беше преставена „ПостКовид” програмата, по която те ще се осъществяват. Тя ще стартира на 8 февруари и е разработена от Алесандровска болница и Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“. „Целта й е да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали инфекцията и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов и уточни, че по въпросната програма се работи повече от два месеца. -Днес за коронавируса знаем малко повече, отколкото в началото, но продължаваме да не знаем още толкова много. Като че ли това става все повече предвид нарастващия брой противоречиви данни в световен мащаб“, допълни той и посочи, че месеци след преболедуването се оказва, че той е дал отражения в редица органи и системи. Най-често те са перикардити, инсулти, ендокринологични, неврологични, нефрологични, кадиологични проблеми, както и усложнения на белите дробове.

«Сега има различни клинични пътеки, но не и такава за белодробни усложнения след COVID-19, например, каза министър Ангелов.- Утре в НЗОК ще имаме среща за евентуалното разработване на клинична пътека за усложнения след COVID-19, която да обслужва рехабилитационните центрове. Това е единият вариант за финансиране на болниците за рехабилитация, другият е създаването на национална здравна програма”, допълни той.  

Според разчетите на специалисти един леглоден ще струва около 85 лева. Предвижда се курсът на лечение да е десет дни, което прави общо 850 лева за преминал болен. Министър Ангелов увери, че всички компоненти по програмата ще бъдат напълно безплатни за пациентите.

„Ще продължим да насърчаваме такъв тип инициативи за колаборация между двете лечебни заведения и между други лечебни заведения. Ще се използват и съвременните възможности, които дава телемедицината тези пациенти, които са настанени в специализираните болници по рехабилитация, да бъдат проследявани от профилните специалисти на Александровска болница така, че това да бъде една от големите ползи, които българските граждани да получат“. Това каза още министър Ангелов и призова  и други лечебни заведения да се вкючат с подобни инициативи, тъй като по думите му изненадите на COVID-19 продължават.

„Програмата е провокирана от това, че проблемите на преболедувалите продължават и след месеци. Затова я нарекохме и „ПостКОВИД”. От 8 март до декември 2020 г.  при нас преминаха преминаха 3850 пациенти, като хоспитализираните бяха 863. Средният престои беше 20 дни.”, каза директорът на Александровска болница проф. Борис Богов и допълни, че  че най-често те изпитват обща физическа  отпадналост. Той разясни, че прогамата е в три етапа, които включват 7 безплатни прегледи и консултации на преболедували или такива, които смятат, че са преболедували,но не са били диагностицирани. На тях ще бъдат направени задълбочени клинични прегледи и лабораторни изследвания, за да се станови има ли някакви настъпили промени. Третият етап е възможност за рехабилитация в сециализирани болници. Програмата е насочена към всички, които са изкарали инфекцията, не само за лекувани в Александровска болница. Рехабилитацията ще се извършва в Баните Смолян, Банкя, Баня Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря и Поморие.

За безплатните прегледи, изследвания и консултации в Александровска болница, които започват от 8 февруари, е необходимо записване на час на телефон: 02 9230467.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles